De customer journey!
Buyer Persona’s; Hoe definieer je die en waarom?
Wanneer jij online communiceert met jouw doelgroep, via een blog, jouw website of via sociaal media, is het goed om te weten wie die doelgroep is. Wat doen ze? Hoe spreek je ze aan? Waar zijn ze in geïnteresseerd en op welke kanalen zijn zij aanwezig. Het ontwikkelen van buyer persona’s is een handig middel om jouw doelgroep(en) te definiëren en te bepalen wat voor hen relevante, belangrijke informatie is. Zo kan je de ‘customer journey’ op jouw website goed volgen en sturen.
Wat zijn buyer persona’s?
Een Bayer persona is een bedacht figuur die jouw ideale doelgroep of een segment daaruit vertegenwoordigt. Door te bedenken hoe die figuur er uit ziet, wat hij in het dagelijks leven doet, waar die van houdt of naar luistert, waar die behoefte aan heeft, creëer je een beeld waar jij jouw product of dienst en je boodschap op aan kan passen. Zodat die boodschap, jouw content, jouw doelgroep aanspreekt en hun interesse en vertrouwen wekt en daarmee hun vraag beantwoord of probleem oplost. Waardoor jij ze naar jouw site of merk trekt.
Het beschrijven van een Bayer persona bestaat al heel lang en komt uit het traditionele marketing, maar is prima toepasbaar bij content creatie op online- en social mediaplatformen.
Buyer persona’s kan je aan de hand van de volgende criteria onderscheiden
- geslacht
- leeftijdscategorie
- geografische factoren
- demografische factoren
- geschiedenis
- functie en rol binnen de onderneming
- in welke sector/branche werkzaam?
- welk probleem wil hij/zij oplossen?
- waar heeft hij/zij het meest behoefte aan?
- naar welke informatie zoekt hij/zij?
- welk product/dienst maakt zijn/haar leven gemakkelijker?
- wat beïnvloed zijn/haar persoonlijke succes?
- welke krant leest hij/zij?
- naar welke muziek luistert hij/zij graag?
- favoriete eten?
- wat is zijn/haar levensstijl?
Hieronder in 7 stappen de weg van buyer persona’s naar contentcreatie.
Stap 1: Segmentatie
Bepaal wie je doelgroep is. Breng daar focus in aan. Heb je meerdere doelgroepen, dan creëer je verschillende persona’s. Zelfs binnen een doelgroep kan je diverse persona’s maken, maar let op, maak er niet te veel. Hooguit twee of drie. Het is te moeilijk om twintig verschillende teksten, boodschappen etc, uit te dragen. Belangrijk dus om te focussen!
Verzamel zo veel mogelijk kennis rondom jouw doelgroep. Dit kan je doen via social media zoals twitter, en facebook, google analytics, RSS feeds, blogs. Er zijn wellicht al onderzoeksrapporten beschikbaar. Organiseer brainstormsessies met je collega’s, zoals helpdeskmedewerkers en de sales afdeling, door hun klantencontact hebben zij vaak een goed beeld over de klant en hun behoeftes.
Onderzoek gelijk op welke media jouw doelgroep zich bevindt. Waar haalt hij/zij zijn informatie vandaan. Gebruiken ze hun mobiel, tablet of desktop, zoeken ze online informatie of juist via print (vakbladen, kranten), social media of op beurzen en evenementen. Welke informatie zoeken zij vaak op. Welke evenementen bezoeken zij.
Stap 2: Beantwoord de vragen
Nu jij de doelgroep hebt gedefinieerd en gesplitst, ga je de antwoorden op de vragen zoeken/geven die ik hiervoor heb genoemd. Je kan hiervoor een flip-over gebruiken, een tag cloud maken of (mind)mappen. Haal foto’s uit magazines, die je doelgroep leest, geef vorm aan je persona. schrijf de antwoorden op, maak gebruik steekwoorden, omschrijvingen, alles wat het beeld over jouw persona’s verduidelijkt en vorm geeft.
Stap 3: Geef je persona een naam
Wanneer je jouw buyer persona’s in jouw doelgroep hebt geïdentificeerd en de antwoorden hebt gevonden, kan je jouw persona’s een naam geven. Bijvoorbeeld: wanneer je doelgroep mannelijke ondernemers zijn, die weinig tijd hebben om naar de winkel te gaan, wel regelmatig op het web zitten en enorm van techniek en high tech toys houden. Kan je hem ‘Ondernemer online Techy ‘ noemen. Verzin bijvoorbeeld, een levensmotto die bij hem past. Voeg een foto toe, zodat je echt gevoel krijgt bij hoe hij er uit ziet. Nu weet iedereen voor wie ze aan de slag gaan.
Stap 4: de beleving
Je persona is geboren, maar waar wordt hij nu echt blij van en wat gaat hem overhalen om bij jou producten of diensten af te nemen. Want daar gaat het uiteindelijk om. We weten inmiddels waar zijn behoefte ligt, waar hij eventueel problemen mee heeft en wat zijn succes kan beïnvloeden, maar nu moeten we ook nog het gevoel creëren wat hij bij jou krijgt.
Schrijf een story waarin zijn belevingswereld naar voren komt. Met wie gaat hij jouw product gebruiken of kopen of doet hij dat alleen? Hoe past jouw product of dienst in een dag uit zijn leven? Heeft jouw product of dienst invloed op zijn imago? Geeft jouw product of dienst hem een positief of negatief gevoel? Je mag ook negatieve invloeden weergeven, want daar kan je ook weer op inspelen.
Verliesaversie
Daarbij is uit onderzoek gebleken dat mensen eerder geneigd zijn iets te kopen wat ze missen dan wat ze meer oplevert. Dit noemen wij verliesaversie. Ook hebben klanten meer vertrouwen in een bedrijf wat ook hun tekortkomingen toegeeft en daar oplossingen voor biedt. Het is beter om bijvoorbeeld ook een minder goede review op je website te laten staan.
Stap 5: Content
Alle ingrediënten voor goede content is nu binnen handbereik. Je kan jouw boodschap, aanbod en relevante informatie gaan aanbieden op de verschillende platformen en in verschillende media, die je bij jouw doelgroeponderzoek hebt gedefinieerd. Creëer content die toegespitst is op het medium en op je persona. Maak gebruik van de diversiteit en de momentum.
Bouw het verhaal op, hou het interessant en vooral relevant! Om dit gestructureerd aan te pakken, kan je de verschillende boodschappen en media in de kopers cyclus in een chart zetten (content mappen). Zodat jij weet, wanneer jij waar, welke informatie moet verspreiden om jouw persona van informatiezoeker, naar koper van jouw product/dienst transformeert.
Tekstuele en visuele content
Content bestaat uit tekst maar ook uit fotografie en video. Een filmpje is een sterk communicatiemiddel dat het ook goed doet als het gaat om online zichtbaarheid. Het is voor de ontvanger prettig om naar te luisteren en te kijken (mits goed gemaakt natuurlijk), Wanneer je het bijvoorbeeld op YouTube of Instagram plaatst geeft het extra zichtbaarheid en wordt je content door de zoekmachines beter gevonden. Daarbij geeft het een extra dimensie aan de beleving. Dit geldt ook voor mooie professionele fotografie, zowel op jouw site als op social media.
Ook games kunnen iets extra’s toevoegen, als dit bij de belevingswereld van jou persona past. Het kan gebruikt worden als teaser, lokker naar jouw site. Maar ook als informatiedrager op jouw site.
Volg de customer journey
Het is ook belangrijk om er voor te zorgen dat je niet alleen maar informatie zendt, maar ook om informatie van je bezoeker/lezer vraagt. Door ze, voor hun belangrijke en interessante informatie aan te bieden, zijn zij eerder bereidt hun gegevens achter te laten om die informatie te downloaden. Dit verschaft jou de mogelijkheid om meer over jouw potentiële klant te weten te komen. Vergeet dus niet om in je teksten en op je pagina’s, een ‘call to action’ op te nemen. Dit houdt in dat je de bezoeker/lezer vraagt om contact op te nemen, om iets bij je te downloaden, zijn gegevens achter te laten of natuurlijk iets te kopen!
Dit kan door middel van een contactformulier of het noemen van je e-mailadres, telefoonnummer of website. Zorg er dus voor dat je contactgegevens altijd duidelijk aanwezig zijn. Dit geldt zowel voor online uitingen als voor print. Laat bezoekers of lezers er niet lang naar moeten zoeken, dan haken zij af.
Updaten en aanpassen
Wanneer je al een website hebt, is het goed om na het creëren van persona’s de tekst tegen het licht te houden. Klopt deze nog wel met wat jouw doelgroep verlangt. Het is nu makkelijker om jouw teksten aan te passen en je site up to date te houden. Zo zorg je er voor dat jij bezoekers blijft trekken en dat de zoekmachines jouw content blijven volgen.. Hou er ook rekening mee, dat een tekst op een website anders geschreven is dan in een brochure.
Stap 6. Editorial kalender
Wanneer je weet wat je wilt vertellen is het belangrijk om te weten wanneer je dat het best kan doen voor een zo groot mogelijke impact bij je doelgroep. Is er bijvoorbeeld een belangrijk evenement of feestdag waar jouw product/dienst op van toepassing is, dan is dat een goed moment om je content te verspreiden. Bekijk hoeveel dagen of weken ervoor je moet beginnen met het zenden van een teaser en wanneer komt de boodschap. Als je aanwezig wilt zijn op het evenement moet dat ook in kaart gebracht zijn, zodat de communicatiemiddelen gemaakt kunnen worden. Het zou tenslotte zonde zijn als jouw boodschap te laat komt. Het is dus belangrijk om een kalender bij te houden, zodat je tijdig alles klaar hebt en op de juiste plaats met het juiste verhaal aanwezig bent.
Stap 7. Meten is weten
Meet regelmatig de waarde van je content en de doeltreffendheid van je acties. Wees niet bang om content te deleten als deze verouderd of irrelevant is en hou je zelf op de hoogte van nieuwe trends en nieuws in de voor jouw persona relevante business.
Wil jij meer over jouw doelgroep weten?
Het kost even wat tijd en wellicht denk je; ‘waar moet ik beginnen’, zoek dan hulp bij een marketingprofessional die jou bij dit proces kan begeleiden. Voor meer informatie of vragen neem contact met ons op, we assisteren jou graag bij dit proces.