Wat is CRO?
Wanneer je een mooie website hebt laten maken wil je niet alleen dat ze even op je website kijken maar ook graag dat bezoekers bij jou komen kopen, iets downloaden of doneren, of wel een conversie uitvoeren. Als dat niet gebeurt dan heeft jouw online aanwezigheid eigenlijk weinig zin. Als er weinig actie plaatsvindt op je website dan kan je de conversie op jouw website verbeteren met CRO, ook wel Conversion Rate Optimization.
Op verschillende manieren kan je de website aantrekkelijker maken voor bezoekers om bij jou te kopen, verder te klikken of een afspraak in te plannen. Het aller belangrijkste is dat de website duidelijk is en werkt. Weet jouw bezoeker direct wat hij bij jou kan kopen en hoe hij het online kan kopen? Waar op de website vind hij wat hij zoekt? Kan hij gemakkelijk contact met je opnemen? Werkt je website goed en laadt het snel? of moet de bezoeker lang wachten, want dan is hij snel verdwenen zonder een conversie uit te voeren.
Wat is het niet?
CRO is niet SEO! Het gaat dus niet om meer bezoekers naar je website trekken in de hoop dat je omzet hierdoor stijgt. CRO heeft puur te maken met het verbeteren van de functionaliteit, techniek, usibility en emotie om de conversie te verbeteren. En onderzoekt vooral de klantreis (customer journey). Wat doet je klant op jouw website? Waarom gaat hij weg? Wat mist hij? Hoe moet jij jouw strategie aanpassen om de bezoeker wel te laten converteren? En helpt door het inzetten van onder andere neuromarketing technieken de conversie te verbeteren. Met CRO werk je aan het omzetten van een bezoeker naar een terugkerende converterende klant, een klant die een fan wordt en een positieve review achter laat of bijvoorbeeld een post plaatst op social media. CRO richt zich op meer uit je (bestaande) bezoekers halen.
Bron: conversion-rate-experts.com
Wat zijn conversies?
Conversies zijn acties die een bezoeker op je website uitvoert. Er bestaan verschillende soorten conversies of conversiedoelen die de bezoeker uitvoert op jouw website. Die doelen zijn meestal verschillend per type website/bedrijf maar er zijn ook meerdere doelen per website mogelijk zoals:
- kopen van producten/bestelling plaatsen
- afspraak inplannen/invullen van een contactformulier
- downloaden van een white paper
- inschrijven voor een nieuwsbrief
- geld doneren voor een goed doel of bijvoorbeeld voor een verjaardag
- een review geven aan jouw bedrijf
- een inlog creëren
- de bezoeker jouw laten bellen, appen of emailen
- doorklikken naar bepaalde informatie
%
Uit research blijkt dat conversie ratio’s gemiddeld rond de 5% liggen?
%
Wetenschappelijk bewezen: complexe beslissingen neem je makkelijker uit emotie.
Wat kan je met CRO verbeteren?
Wanneer er te weinig of geen conversie plaatsvindt moet je kijken naar eventuele obstakels in je website en die wegnemen. Door een goede obstakel analyse uit te voeren en het toepassen van CRO kan je jouw bezoekers helpen een conversie uit te voeren waar jij dat wilt. Het begint echter bij de vraag: wat is het doel van jouw website? Wil je informatie verstrekken of wil je producten verkopen? Pas als je dat duidelijk hebt kan je bepalen welke conversies je wilt en kan je daar naar toe werken!
Wat is een obstakel analyse?
Naast dat wij een analyse maken van je website om te onderzoeken hoe de website verbetert kan worden doen we ook onderzoek bij jouw potentiële doelgroep. Hoe zien zij jouw website? Dit kan via A/B testen, zowel op je site als via social media en e-mail marketing. Maar ook door het doen van klantonderzoek en door middel van gebruikersfeedback.
Welke obstakels zien wij vaak?
Traagwerkende website
Laadt jouw website langzaam dan zijn de bezoekers weg voordat ze enige informatie hebben bekeken. Meer info hierover…
Geen duidelijke productinformatie en website structuur
De bezoeker moet raden wat je verkoopt. Het is onduidelijk waar informatie op de website te vinden is.
Onduidelijke of geen call-to-action knop op de webpagina
Vaak mist er een directe knop om de actie uit te voeren, de call-to-action knop. Deze knop moet goed zichtbaar zijn en uitnodigen tot klikken! Deze plaats je op alle pagina’s van je site.
Slechte of ontbrekende foto's
Een website moet persoonlijkheid en vertrouwen uitstralen.
Problemen met invullen van contactgegevens
Je ziet vaak dat gegevens niet goed kunnen worden ingevuld op een contactformulier of dat deze telkens opnieuw moeten worden ingevuld als de tijd weer verlopen is.
Een verouderde of rommelige look and feel of de optimalisatie is niet goed voor mobiel
Wanneer de website er oud en rommelig uitziet en ook nog eens slecht zichtbaar is op je mobiel dan haakt de bezoeker snel af.
Taal en kleurgebruik
Wollig taalgebruik of duffe kleuren nodigen niet uit tot het uitvoeren van acties!
Slecht werkende webshop
De foto’s van je producten zijn slecht, er mist een mandje, prijzen kloppen niet, producten zijn niet leverbaar (maar dat staat er niet) of zijn verouderd, ga zo maar door…
Onderstaand 6 tips om je conversie te verbeteren
Klik op het + voor meer informatie
Neem technische problemen weg
Verbeter zowel de laadsnelheid als de kwaliteit van je foto’s. Tegenwoordig worden er new-gen images gebruikt. Bekijk ons blog hierover.
Wanneer je website slecht bereikbaar is, je voorraad niet klopt, een formulier geeft bij het invullen een error of wanneer je website andere technische problemen geeft dan heeft dat een negatief effect op de conversieratio. Daardoor kan een bezoeker geen actie uitvoeren zelfs als deze dat wel wil.
Hierdoor is de kans groot dat ze jouw website verlaten, maar ook niet meer terugkomen!
Weet wat jouw Unique Selling Points zijn
Verbeter de functionaliteit
Jouw website moet feilloos werken. Op welke knop of link ook geklikt wordt, zowel op de desktop als op mobiel. De functionaliteit moet goed zichtbaar en vindbaar zijn. Problemen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld de zoekfunctie die niet werkt of linken die naar een 404 pagina verwijzen…
Het is een open deur maar hoe beter de functionaliteit hoe hoger de conversie.
Zorg voor een goede usibility
Emotionele waarden zijn heel belangrijk
Emotie en vertrouwen is het belangrijkste voor de bezoeker. Alhoewel ze al vertrokken zijn bij slechte techniek, eenmaal op de site willen ze vertrouwen hebben om bij jou te kopen.
Worden ze niet opgelicht? Komt het artikel wel overeen met het plaatje en de omschrijving? Wordt er wel (op tijd) geleverd? Afijn om uiteindelijk daadwerkelijk op de knop te drukken moet je bezoeker zich veilig voelen en jou zijn aankoop gunnen. Er zijn veel (neuro)technieken toe te passen om jouw website klantvriendelijk en betrouwbaar te maken, en positieve emoties bij je klant op te wekken.
Een van de belangrijkste factoren om jouw bedrijf te vertrouwen zijn positieve reviews en aanbevelingen van andere klanten. Je wilt uiteindelijk die verkoop of conversie niet alsnog mislopen!
Blijf je klant volgen (customer journey)
Plannen, onderzoeken en optimaliseren!
Een CRO professional kan je helpen met het verbeteren van de conversie. Samen met jouw stellen zij realistische conversiedoelen op. Ze analyseren je website en brengen eventuele obstakels in kaart, waarna zij met verbeterpunten komen. Als je wilt passen zij de website voor je aan, zodat de conversie direct verbetert en gaan voor je aan de slag met A/B testing.