Niet alleen de look and feel en content van je website is belangrijk ook de laadsnelheid van je website. Vooral op je mobiel. Mensen hebben over het algemeen weinig geduld en willen dat ze meteen de informatie kunnen krijgen waar ze naar zoeken. Google ontdekte dit ook. De laadtijd van een website heeft een enorme impact op de ervaring van de gebruiker en maakte het een van de belangrijkste criteria bij het rangschikken in de zoekmachines. Websites die te traag laden scoren altijd lager. De gebruikerservaring wordt steeds belangrijker en een van de redenen daarvoor is de meest recente update van Google, Core Web Vitals, dat vorig jaar mei gelanceerd werd. First Input Delay, Largest Contentful Paint en Cumalative Layout Shift.
Core Web Vitals zijn drie meeteenheden die een score geven voor de ervaring van een gebruiker bij het laden van een webpagina. Deze gegevens geven aan hoe snel de pagina-inhoud wordt geladen, hoe snel een browser die een webpagina laadt kan reageren op de invoer van een gebruiker, en hoe instabiel de inhoud is terwijl deze in de browser wordt geladen. Deze drie criteria zullen samen met mobielvriendelijkheid, veilig browsen, HTTPS en hinderlijke interacties worden gebundeld in een signaal dat Google het “Page Experience Signal” noemt.
Google streeft ernaar gebruikers de beste resultaten en de beste ervaring te bieden, daarom is dit onderwerp ook belangrijk voor jou als bedrijf. Wil jij je rankingpositie in Google verbeteren of behouden dan moet jij je klanten en Google tevreden houden. Google meet aan de hand van een URL hoe gebruikers een website ervaren en ermee omgaan, en deze vergelijken met andere websites. Dit betekent dus dat gebruikerservaring een belangrijk onderdeel wordt van de rankingcriteria van een goedwerkende website. Paginasnelheid en gebruiksvriendelijkheid moet dus boven aan het lijstje komen te staan wil je online goed zichtbaar blijven.
Wat is laadsnelheid van je website?
De laadsnelheid van je website gaat om de snelheid waarmee je website laadt, maar wat dat precies inhoudt is niet duidelijk aangezien de diverse zoekmachines daar andere criteria voor gebruiken. Daarbij meet een computer dat net weer anders dan dat een persoon dat doet. Want de ene persoon vindt iets langzaam en de andere persoon vindt dat niet of minder. Voorheen werd de laadsnelheid in Google Analytics ‘gemeten’ door de bounce-rate (een Bounce is een bezoek op je site waarbij verder geen interactie plaats vindt). Hoe trager de website laadt, hoe hoger de bounce-rate. Echter wanneer een bezoeker bijvoorbeeld op een blogpagina komt, deze leest en verder niet doorklikt geldt ook als een bounce, terwijl hij wel de blog gelezen heeft.

Google Analytics 4
In Google Analytics 4 (GA4) wordt de bounce-rate niet meer gebruikt en is dit vervangen door de Engagement Rate (gemiddelde betrokkenheidsduur). Een van de redenen hiervoor is dat de bounce-rate niet alles zegt over de bezoeker. Zo kan een bezoeker meteen zijn weggaan van de website omdat er bijvoorbeeld wat tussenkomt, maar dan later toch terug komen. Ook kan het zijn dat de bezoeker alleen de eerste pagina bezocht, zoals bij een blog of de contactpagina en daarna direct de telefoon opgepakt. Dit wordt wel meegenomen als bounce, waardoor het lijkt dat de bezoeker vertrok, maar daarvoor in de plaats misschien wel een betalende klant is geworden.
GA4 definieert een sessie als betrokken wanneer er aan minimaal één van de volgende drie voorwaarden wordt voldaan.
- De sessie duurt langer dan 10 seconden,
- Er hebben 1 of meerdere conversiegebeurtenissen plaatsgevonden of
- Er zijn 2 of meer pagina’s weergegeven.
Dit verhelpt dus de bovenstaande punten. Wellicht is 10 seconden niet genoeg om een pagina of blog te lezen of terug te komen nadat je gestoord was tijdens het surfen op internet. Dat klopt, dus gelukkig is deze timer daarom ook aan te passen in GA4. De timer staat standaard op 10 seconden, maar kan je verhogen met intervallen van 10 seconden tot maximaal 1 minuut.
Largest Contentful Paint
Voorheen moest alles inclusief de source code geladen zijn voordat de hele website geladen was. Echter de meeste gebruikers vinden dat niet nodig en zijn überhaupt niet geïnteresseerd in de technische kant maar meer in wanneer ze aan de slag kunnen. Daarom is het voor hen met name belangrijk wanneer de Largest Contentful Paint (LCP) geladen is wat wil zeggen het moment waarop de inhoud van de website te zien is en er logisch uitziet. Vanaf dat moment kan de gebruiker bijvoorbeeld een product bekijken of een artikel lezen. Ook Google vindt dit daarom belangrijk. Een goeie laadtijd van de LCP zou tot 2.5 seconden zijn.
Google heeft onlangs mobile-first indexering geïntroduceerd. Dit wil zeggen dat content nu enkel gebaseerd op de mobiele versie van je website geïndexeerd wordt. Wat inhoudt dat je website geoptimaliseerd moet zijn voor mobiele gebruikers en is de mobiele laadsnelheid dus leidend. Bekijk onderstaand een aantal tips om de laadsnelheid van je website te verbeteren voor mobiel.
8 tips om je website sneller te maken
Om te beginnen moet je de snelheid van je website testen. Dit kan je onder andere doen met PageSpeed Insights. Hiermee test je zowel de prestatie van je site op een desktop als de mobiele versie. Type de URL in en het meet automatische de website op diverse snelheidsfactoren. Alle pagina’s worden gemeten en je krijgt binnen no time een rapport met prioriteiten en oplossingen.
Is je (mobiele) laadtijd niet optimaal dan zijn er een aantal oorzaken die je meteen kan nakijken: is de website te groot? Dit wil zeggen dat er veel sub-pagina’s zijn met veel grote bestanden? Alleen dit al kan een enorme impact hebben op de laadsnelheid. Heb je te veel HTTP-aanvragen? Een server call gaat van start voor elke afbeelding die op je website te zien is en elke ingesloten omleidingslink in je tekst. Als je veel van deze elementen op je pagina hebt dan zal dit je website automatisch trager maken.
Ook als je geen expert ben kan je een aantal stappen ondernemen om de laadsnelheid van je website te verbeteren. Onderstaand een aantal tips.
Houd je source code clean
Gebruik zo veel mogelijk gestroomlijnde code die aan zijn functie voldoet en verwijder onnodige codefragmenten.
Kijk naar je fotoformaat
Wees er zeker van dat je foto’s zo klein mogelijk maakt en gebruik geen grote bestanden tenzij het niet anders kan! Tegenwoordig zijn er nieuwe formaten beschikbaar zoals WebP, JPEG 2000 en JPEG XR.
Maak gebruik van compressie
Het is mogelijk om bepaalde elementen van je website te comprimeren zodat ze sneller laden. Dit proces heet GZIP-compressie en werkt zoals zip bestanden. Je kunt het gebruiken om de grootte van je CSS, HTML, en JavaScript bestanden aan te passen maar gebruik het niet voor foto’s anders verslechterd de kwaliteit en dat wil je niet, dan krijg je wazige, korrelige foto’s.
Gebruik browsercaching
Zet de caching aan. Op die manier verminder je de hoeveelheid data die moet laden bij terugkerende gebruikers en gebruikers die verschillende pagina’s hebben openstaan. Als de pagina niet elke keer helemaal opnieuw moet laden dan zal dat veel ladingstijd besparen! Gebruik hierbij bijvoorbeeld plug-ins als LiteSpeed Cache of Cache Enabler.
Kies de juiste Web-hosting provider
Heeft je provider te veel gebruikers op een server? Kies dan een andere hosting provider! Te veel gebruikers maakt de server langzaam waardoor jouw laadtijd vertraagd.
Het gebruik van plug-ins
Sommige plug-ins automatiseren het proces binnen je winkel-systeem, wat een positief effect op de ladingstijd heeft. WordPress biedt bijvoorbeeld verschillende plug-ins aan, zoals WP Rocket of Total Cache. Als je WordPress niet gebruikt kun je simpelweg je CMS-provider Googelen en zoekwoorden zoals “laadsnelheid verbeteren” of “winkelwagen sneller maken”.
Maak bijvoorbeeld ook gebruik van een plug-in als Optimole, deze plug-in verandert de afbeeldingsindeling voor je en je kan er bijvoorbeeld lazy load mee instellen of RapidLoad. Dit maakt je site nog sneller en lichter door ongebruikte CSS automatisch van uw website te verwijderen. Let op: Niet alle plug-ins zijn gratis en sommige kunnen de laadtijd ook vertragen.
Verminder http-aanvragen
Door CSS image sprites te gebruiken kun je alle foto’s in een bogger-document samenbrengen, wat dan slecht een enkele server call voor al je foto’s nodig heeft! Ook kan je het beste verbroken links herstellen of verwijderen! Gebroken links zijn links op je website die niet meer bestaan en nergens naartoe gaan, toch werd een aanvraag gedaan en vergt deze laadtijd enkel en alleen om een foutmelding te tonen. Houd daarom het aantal omleiding tot het absoluut noodzakelijke aantal, aangezien elke omleidingen een serveraanvraag verorzaakt wat de laadtijd alleen maar langer maakt
Serverproblemen
Ook als je een te kleine server gebruikt zal dit de laadsnelheid beïnvloeden. Je kan hier beter meer aan uitgeven dat levert je uiteindelijk meer op!