Een zoekpagina in Google werkt best wel geavanceerd. Een SERP is de pagina met zoekresultaten die een zoekmachine zoals Google toont in je browser. Wellicht heb je wel eens gehoord van SERPs, of te wel Organic Search Engine Rate Pages (zoekresultatenpagina’s). Wanneer een gebruiker zoekt op bepaalde zoekwoorden (keywords) komen verschillende zoekresultaten naar voren. Betaalde resultaten, die we via SEA genereren, organische resultaten, die we via SEO generen. Met organisch wordt onbetaalde resultaten bedoeld. Daarnaast zijn er SERP features (ook wel: rich results of rich snippets).

Met goede zoekmachinemarketing realiseren we hogere posities in de SERP door het aanbieden van relevante landingspagina’s met de juiste zoekwoorden. Daarom is bijvoorbeeld een goede SEO belangrijk om organisch goed gevonden te worden in de zoekmachine. Google let namelijk op wat jij schrijft op je pagina en of dat overeenkomt met je zoekwoorden en de totale content van de pagina. Maar dat is het niet alleen…

Veranderingen in de zoekpagina

Er zit veel verschil in de weergave van SERPs. Zelfs wanneer er wordt gezocht op dezelfde zoekwoorden binnen dezelfde zoekmachine kan het zijn dat de resultaten verschillen. Dit komt omdat zoekmachines hun resultaten zo goed mogelijk op de gebruiker afstemmen om hen de beste ervaring te bieden. Google houdt bijvoorbeeld rekening met locatie, browserhistorie en taalinstellingen. Bovendien verandert de resultatenpagina constant omdat zoekmachines hun algoritmes wijzigen en online marketeers veranderingen op websites aanbrengen. Iemand die bijvoorbeeld zoekt op meubelmaker, zal in ’t Gooi en omstreken een andere lijst voorgeschoteld krijgen dan in Friesland.

Indeling van de zoekpagina in Google

Ik ga even verder in op de indeling van de SERP. Een zoekpagina is meestal opgebouwd uit twee delen: organische en betaalde resultaten. Organische resultaten worden getoond op basis van de algoritmes van zoekmachines. Zoals eerder geschreven zijn deze te beïnvloeden door middel van het toepassen van SEO. Naast de standaard organische resultaten met een titel, url en meta description, geeft Google vaak ook een rich snippet weer. In Yoast (SEO plugin in WordPress) is het mogelijk meer informatie te verstrekken voor het generen van rich snippets maar ook bijvoorbeeld door het gebruik van Google of facebook reviews. Daarnaast kan je met de Gutenberg editor in WordPress codeblokken toevoegen, maar ook WooComerce voegt structured data toe.

Wat zijn rich snippets?

  • In een rich snippet laat Google meer zien dan de standaard informatie door structured data, bijvoorbeeld een foto of een ranking. Dit kan jou meer bezoekers opleveren.
  • Featured snippets, hierin geeft Google aan welke zoekopdrachten of antwoorden er nog meer zijn met betrekking tot jouw search. Er staat dan: Mensen vragen ook… met diverse clickable antwoorden eronder.
  • Rich Cards, is een swipe box met foto’s en tekst, veel bezoekers vooral op mobiel, swipen liever dan dat zij scrollen.
  • Knowledge Graph Card, ook aanmelden bij Google Mijn bedrijf geeft meer exposure op de zoekpagina. Hierin staan bijvoorbeeld je locatie, foto’s en rankings. Dit is gratis dus gemakkelijk en snel verdiend!
  • Als laatste geeft Google ook gerelateerde zoekopdrachten weer. Dit is ook handig bij het zoekwoordenonderzoek.

Onderstaand staat een voorbeeld van een standaard organische vermelding in de zoekpagina. De blauwe titel (wordt paars als er op geklikt is) is het meest zichtbare, met daarboven de url en de slug (omschrijving van de pagina of extra informatie die jij belangrijk vindt). Daaronder staat de meta description met een korte inhoud van de gezochte pagina. Onder de organische vermelding vind je een voorbeeld van een rich snippet. Daarnaast de knowledge graph card.

hoe werkt een zoekpagina in Google
rich snippet
Rich Cards
Google Mijn bedrijf Hirsch Kasten

Betaalde zoekresultaten

De betaalde resultaten, ofwel advertenties, staan vaak bovenaan de pagina en verschijnen door het toepassen van SEA. Ook advertenties zijn er in verschillende vormen zoals Google Shopping en Ads met Ad Extensions. Google Shopping kan handig zijn wanneer je producten verkoopt. Deze staan bovenaan met een afbeelding en vallen daardoor extra op.

Waar bestaat de zoekpagina uit?

Nog even in het kort. De zoekmachine resultaat pagina is opgebouwd uit:

  • Betaalde resultaten (advertenties – SEA). Voor de tekst staat Ad. Dit zijn meestal de bovenste twee of drie zoekresultaten. Maar ook shopping cards
  • Gratis resultaten (organisch – SEO) en rich snippets
zoekpagina in Google

Wil je hier meer over weten?

Je kan ons bereiken via deze website dan bespreken wij graag samen de verschillende mogelijkheden en tarieven.

Je kan ons ook direct ☏ bellen of een ✉︎ mail sturen!