Iedereen praat over websites die SEO proof moeten zijn. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Om jouw online zichtbaarheid te vergroten, of eigenlijk om überhaupt online goed zichtbaar te zijn, is het belangrijk dat jouw website en je online activiteiten aan een aantal eisen voldoen.
Nog even ter informatie; SEO betekent Search Engine Optimalisatie, het organisch (gratis, zonder betaalde advertenties) optimaal vindbaar maken van je website voor zoekmachines. Google ziet je als een product in zijn winkel en laat alleen de meest relevante websites zien bij een zoekopdracht. Die zet Google zeg maar in zijn etalage. Tenslotte wil Google een zo goed mogelijke service verlenen aan de zoeker (zijn klant). Jouw online zichtbaarheid hangt daarom van een aantal factoren af.
Focus je doelgroep
Schiet niet met hagel maar durf je op een bepaalde doelgroep te focussen.
Je domeinnaam (URL)
Maakt jouw bedrijfsnaam duidelijk wat je doet/verkoopt?
De title tag
Iedere pagina heeft een unieke title tag, de titel van je pagina. Dit is de blauwe titel en de eerste zin die iemand ziet in de zoekmachine.
De meta description
Dit is de omschrijving van je pagina in de zoekmachine. Deze moet meteen duidelijk maken wat de bezoeker vindt op je pagina.
Zoekwoorden
Hoe meer zoekwoorden er in je website voorkomen hoe hoger de vindbaarheid.
Relevante content
De inhoud van je website moet kloppen met wat je zegt dat je doet.
Lengte van je content
Het minimum aantal woorden voor een goede SEO ligt op 300 woorden.
De H1, H2 en H3 (kopteksten)
In de koppen moet je zoekwoord een aantal keer terugkomen.
De eerste alinea
Je zoekwoord moet het liefst aan het begin van de eerste alinea staan, zo is het duidelijk waar de tekst over gaat.
Zoekwoorddichtheid
Je zoekwoord moet tussen de 2 en 4% keer voorkomen in de tekst. Maar je tekst moet wel aantrekkelijk blijven.
Synoniemen
Google geeft aan welke vergelijkbare zoekwoorden bij je passen en waarop je goed gevonden wordt. Maak daar gebruik van.
Visuals en alt tags
Groot genoeg, niet te zwaar, maar wel goed scherp en geef ze de juiste omschrijving en alt tag mee. In ieder geval moet het het zoekwoord van de pagina omvatten maar omschrijf bv ook wat je verkoopt. Daarnaast zijn er inmiddels next-gen-extensies, zoals jpeg 2000, jpeg XR en WebP. Er zijn plugins voor Photoshop en WordPress zodat je de visuals kan aanpassen.
Bloggen
Neem een gastblogger in de hand. Content is key!
Techniek
Zorg dat je website snel laad. Voor mobiel kan je Accelerated Mobile Pages (AMP) creëren.
Autoriteit
Vraag om reviews of aanbevelingen. Ook linkbuilding, socialmedia posts en video’s op Youtube zorgen voor een betere organische ranking in de zoekmachines.
From Good to Great!
Van gemiddelde website naar SEO proof
Hoe pak je SEO proof aan? Om dit op een goede manier aan te pakken moet je kijken naar de structuur van je site en de content die je creëert. Hou rekening met het aantal woorden op de pagina, bij voorkeur een minimum van 300 woorden, de lengte van je zin en de leesbaarheid van je tekst en kijk naar de opbouw van die teksten. Zorg dat de belangrijkste informatie in de eerste alinea staat. Google vindt dat belangrijk en geeft jouw site hiervoor een hogere waardering/ranking. Realiseer je trouwens dat updates in je pagina’s niet direct zichtbaar zijn op Google, dit kan even een paar dagen duren. Naast content is techniek belangrijk, bijvoorbeeld hoe snel laad je website, is belangrijke informatie logisch te vinden op jouw site en zijn je visuals niet te zwaar, maar ook autoriteit is van belang. Hiermee bedoelen we of jouw kennis wordt gewaardeerd. Dit ziet Google bijvoorbeeld door hoe vaak je site wordt bezocht, of andere websites naar jouw website verwijzen/linken en of je wordt aanbevolen, krijg je goede reviews? Hoe belangrijker de persoon (professional) of die website is die jou aanbeveelt, hoe hoger jouw ranking wordt bij Google.
Denken in zoektermen
Of je boven in de zoekopdrachten komt hangt ook af van het zoekgedrag van jouw doelgroep en van het zoekwoordgebruik van jouw concurrentie. Om de juiste content te schrijven en de juiste zoekwoorden in te zetten, moet je weten waarop gezocht wordt. Maar ook of er veel concurrenten zijn die deze woorden in hun website gebruiken. Hoe meer jij differentieert van jouw concurrentie hoe hoger jouw site in de organische Google ranking komt!
Onderzoeken en analyseren
Het is daarom van groot belang om eerst goed voorwerk te doen. Dit scheelt je later veel tijd en het zorgt er direct voor dat je beter vindbaar bent. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar zoekwoorden die voor jou geschikt zijn en maak een analyse van de zoekwoorden die jij nu gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld met Google Analytics, Google search Console, Google Trends of via bestaande data op basis van zoekwoorden vs. bezoekgedrag.
Maar ook door het intypen van zoekwoorden in Google en te kijken wat er naar boven komt aan zoekwoorden onder gerelateerde zoekopdrachten. Dit vind je meestal onderaan op de SERP (zoekpagina). Daarnaast zijn er diverse all-in-one betaalde tools zoals Ahref, SEMRush of Similarweb.com.
Maar kijk ook hoe jijzelf zou zoeken op het web. Het gebruik van long tail zoektermen werkt beter dan een los woord. Bijvoorbeeld: bruine herenschoenen met rits is specifiek, waardoor je veel algemene zoekwoorden over schoenen, herenschoenen of zelfs bruine herenschoenen alvast uitsluit.
Er zijn diverse plugins voor WordPress die je kan downloaden en waarmee je kan toetsen hoe SEO proof je site is, zoals Yoast SEO van Joost de Valk. Deze plugin kijkt zowel naar de SEO als de leesbaarheid van je tekst. Dit vind ik zelf heel fijn werken en ik maak het een sport om alle scores op groen te krijgen.
Tot slot… Omdat het echt belangrijk is dat je website SEO proof is, zodat je online meer bezoekers trekt en jij jouw conversie daarmee vergroot, kan je ook een professioneel bureau vragen jou website voor je te scannen.
Wat kan Commotioncreators voor je doen
Om jou te helpen op de juist manier commotie rondom je merk te creëren, jouw online zichtbaarheid te vergroten en eventuele vorm- en/ of schoonheidsfouten te filteren bieden wij een SEO quick scan aan. Komt jouw website of blogartikel niet bovenaan bij een zoekopdracht of zelfs niet in de eerste drie pagina’s? Dan is het goed om te kijken waar dat aan ligt en wat je kan doen om dit te veranderen. We nemen jouw huidige website voor je onder de loep.
Door middel van rapportcijfers beoordelen wij jouw site, waardoor je een goed overzicht krijgt van de verbeterpunten. Daarnaast voorzien wij jou van advies over hoe je deze punten kunt aanpakken maar wij kunnen ook voor jou de verbeteringen aanbrengen in je website of een geheel nieuwe SEO proof website bouwen. Daarnaast kunnen wij een zoekwoorden en linkbuildingplan op zetten en uitvoeren.