Neuromarketing verbetert de conversie. Wist je dat bij het nemen van beslissingen wij voornamelijk gebruik maken van ons onderbewuste. Neurologisch onderzoek wijst uit dat 85% van onze beslissingen worden gemaakt door het onbewuste brein.

Als het onbewuste brein eenmaal een besluit heeft genomen stuurt het een seintje naar ons bewuste brein die argumenten gaat bedenken waarom de beslissing te rechtvaardigen is.

Emotie is de belangrijkste raadgever voor je brein. Het is interessant om te begrijpen waarom klanten wel of niet doorklikken of een product aanschaffen. Emotionele waarden kunnen beïnvloed worden door het toepassen van bewezen gedragspsychologie. Om het gedrag van je bezoeker positief te beïnvloeden passen wij verschillende gedragstechnieken toe waaronder de overtuigingsprincipes van Robert Cialdini. Als het ware begeleiden wij het gedrag van onze bezoekers.

Waarom?

Ik vind het heel interessant om te weten waarom wij bepaalde beslissingen nemen. Dat we het doen is één maar de vraag is waarom. Met neuromarketing leer je heel veel over het waarom. Bijvoorbeeld wat is de invloed van tijd en concurrentie? Wat doet schaarste met ons brein? Of waarom haken klanten af bij keuzestress? Maar ook waarom werkt aversie en wat heeft dit met verlies en stress te maken?

Neuromarketing, de kunst van het verleiden in tekst en beeld!

Neuromarketing, de kunst van het verleiden is op vele fronten online in te zetten. Zowel tekstueel, hoe verwoord je jouw verkoopteksten zodanig dat de klant niet meer om je product of dienst heen kan? Welke technieken zet je waar en wanneer in? Hoe ziet je website eruit en welke visuele effecten gebruik je om je bezoeker te verleiden om verder te klikken. Met eye tracking kan je bijvoorbeeld zien waar bezoekers op jouw site naar kijken. Uit onderzoek blijkt dat als je een foto gebruikt waarop iemand naar de tekst kijk of waarbij het beeld richting de tekst geplaatst is, men eerder en vaker de tekst leest die daarnaast staat.

Visualisatie is bij de huidige generatie zo wie zo veel belangrijker. Ze hebben vaak geen zin om iets te lezen. Daarom zijn TikTok video’s, Reels en YouTube zo belangrijk tegenwoordig. Social Media bestaat voor een groot deel uit het visualiseren van content. Waarom? Gemak! Gevoel! Emotie!

Conversie optimalisatie is een optelsom!

Web analyse

Optimalisatie

Neurotechniek

= Verbeterde Conversie!

De 7 neuromarketing principes van Cialdini op een rijtje

1. Wederkerigheid

Geven en nemen. Jij geeft iets aan een andere persoon, waardoor deze persoon zich geneigd voelt om iets voor jou terug te doen of jou iets terug te geven. Ook wel de mentale bankrekening genoemd! Denk hierbij aan toekomstige vergoeding van gunsten, geschenken, uitnodigingen en dergelijke. We voelen ons verplicht om iets terug te doen als je iets krijgt – en doe je dat niet.. dan ondervang je de sociale sancties en wellicht wel spot. Dit levert ons stress op en dat willen we niet!

Voorbeeld

Een voorbeeld hiervan is het krijgen van een korting. Omdat jij die korting (ongevraagd) krijgt wil je iets terug doen, namelijk bij deze winkel kopen omdat jij je nu wel een beetje verplicht voelt om gebruik te maken van die korting. Daarbij wil je het voordeel ook niet mislopen (verliesaversie)

2. Commitment en consistentie

Als een persoon een beslissing heeft genomen, dan blijft deze er vaak bij. Als je gaat twijfelen en van gedachte veranderd, dan kom je niet erg sterk over. Denk trouwens ook aan een examen… je eerste ingeving is vaak goed dus pas je antwoord niete aan. Wat als je het verkeerd veranderd.  Mensen zijn niet graag inconsistent in de ogen van andere mensen. Als je dus een commitment maakt, voel je innerlijke druk om consistent te blijven. Volgens Cialdini wordt dit gevoel versterkt naar mate we openbaarder de commitment maken. Social media werkt daarin nog eens versterkend, want eenmaal een post geplaatst dan gaat ht niet meer weg. Er is altijd wel iemand die het al heeft gezien.

Voorbeeld

Maak de eerste commitment die je aanbiedt gemakkelijk en laagdrempelig. Bijvoorbeeld het downloaden van een gratis white paper. De volgende stap om het bijpassende product aan te schaffen is dan al een stuk kleiner geworden.

3. Sociale bewijskracht

Het derde overtuigingsprincipe is sociale bewijskracht. Voordat je een product koopt kijk je online wat andere mensen over dat product zeggen. Hoe meer positieve aanbevelingen hoe meer jij overtuigd bent dat dit product goed is of dat dit bedrijf betrouwbaar is. We noemen dit ook wel social proof. Wij passen ons aan aan anderen, vooral als we onzeker zijn in onze beslissing.

Voorbeeld

Het plaatsen van testimonials en het vragen van reviews zijn voorbeelden van sociale bewijskracht. Wat zeggen andere gebruikers. Maar liefst 90% van de bezoekers laat zich beïnvloeden door reviews. En eerlijk gezegd, ik bekijk ook altijd reviews voordat ik een product aanschaf, vooral als het een duur en duurzaam product is.

4. Sympathie

Helaas klopt wat er gezegd wordt… als je aantrekkelijk bent krijg je meer voor elkaar. Het is namelijk zo dat fysieke aantrekkelijkheid een grote rol speelt tijdens sociale interactie. Het is zelfs zo dat we eerder geloven wat iemand zegt als iemand knap is, ook als het dus niet waar is. Mensen schrijven een aantrekkelijk persoon automatisch allerlei positieve eigenschappen toe zelfs als zij die niet bezitten. Er is onderzocht welke factoren sympathie veroorzaken:

  • fysieke aantrekkelijkheid; mensen met een goed uiterlijk hebben nou eenmaal meer kansen;
  • Herkenbaarheid; mensen waar wij op lijken (mening, afkomst etc.), vinden we meestal aantrekkelijker/aardiger;
  • Complimenten; we houden allemaal van het krijgen van complimenten. Geven vinden we vaak moeilijker, maar is wel heel belangrijk, want daar wordt je sympathieker van!
  • Samenwerken en contact; regelmatig contact onder prettige omstandigheden leidt vaak tot meer begrip en daardoor sympathie, vooral als diegene hetzelfde ‘doel’ heeft.

Voorbeeld

Wanneer je op je website, bijvoorbeeld in een blog, een persoonlijk verhaal deelt dat herkenbaar is voor de lezer dan zal dat sympathie en vertrouwen opwekken. Maar bijvoorbeeld ook wanneer een aantrekkelijk persoon op een foto wordt gebruikt bij het aanprijzen van je product. Om de juiste content aan te bieden aan je klant is het belangrijk om buyer persona’s te creëren. Zo weet je precies met wie je communiceert.

5. Autoriteit

Dit principe is ook zo diep verankerd in ons onbewuste. Iedereen denkt wel eens: ‘hij is de expert, dus hij kan het weten’. Maak je op je website gebruik van een aanbeveling door een expert, bijvoorbeeld een dokter wanneer je een medicijn verkoopt of een tandarts bij de verkoop van tandpasta. Maar tegenwoordig worden influencers op de socials ook gezien als expert.

Voorbeeld

Met affiliate marketing kan je een expert of influencer jouw product laten aanbevelen. Maar ook het citeren van experts en het visueel nabootsen van exports op je site doet de bezoeker vermoeden dat jij weet waar je het over hebt.

6. Schaarste

Dit is een van de meest toegepaste principes. Schaarste. Het gevoel van verlies geven. Wat als ik het misloop omdat het bijna op is of dat de aanbieding verloopt! En… vrijwel iedereen is gevoelig voor dit principe. Bepaalde dingen lijken ons nou eenmaal waardevoller naarmate ze moeilijker verkrijgbaar zijn.

Voorbeeld

Mis je kans niet! Nog maar 1 stuk op voorraad. Of… Deze aanbieding is verloopt vanavond om 22.00 uur… sla snel je slag… met een grote aftelklok erbij. Dat werkt nog eens versterkend. Wat een stress… en mensen houden niet van stress….

7. Unity

Mensen horen graag bij een commUnity. Als je als ondernemer een identiteit kan creëren en dit herkenbaar en open communiceert, dan zie je dat mensen hierbij willen horen en geneigd zijn je te volgen en/of bij je te kopen, zodat ook anderen zien dat zij bij jouw merk horen.Het wordt ook een onderdeel van hun identiteit.

Voorbeeld

Via social media zie je dat er heel snel en wereldwijd community’s ontstaan. Zo is mijn dochter een aantal jaar geleden Engelse boeken gaan lezen en er is een hele community, met apps en socials waar men de boeken bespreekt en aanprijst. Ze houdt ook in die app bij welke boeken ze heeft gelezen en wat haar leesdoelstellingen zijn voor het komende jaar (hoeveel boeken ze het komende jaar wilt lezen). Nu zie je in de boekenwinkels veel tieners bij de Engelse boekensectie naar dezelfde boeken zoeken. In ieder geval wordt er weer meer gelezen onder de jeugd!

Jij wilt toch ook geen sales meer mislopen door slechte converterende website?

Neem contact met ons op zodat we samen jouw website kunnen optimaliseren.

Je kan ons ook direct ☏ bellen, ✆ appen of een ✉︎ mail sturen. Wel zo gemakkelijk!